Navigointisovellusten ja -laitteiden käyttö ei välttämättä merkitse säteilyrasitusta. GPS-laite on puhtaasti vastaanotin, joka ottaa vastaan satelliittidataa. Tämä ei aiheuta sähkömagneettista säteilyä.
Käyttäjän liikkuessa karttoja pitää kuitenkin päivittää. Monissa vanhemmissa navigointilaitteissa kartat on tallennettu laitteen muistiin esim. CD-ROM-levyiltä. Uudemmissa laitteissa ja sovelluksissa ne yleensä haetaan netistä aina tarpeen mukaan. Jälkimmäisessä tapauksessa dataa liikkuu ja siis aiheutuu myös säteilyä.
Kartat on monissa sovelluksissa mahdollista ladata pysyvästi laitteen muistiin. Tällöin navigoinnin pitäisi sujua täysin ilman dataliikennettä ja siis ilman säteilyä.
Tässä ohje Google Maps -sovellukselle, joka on Android-puhelimissa vakiona ja jonka iPhonelle saa ladattua ainakin sovelluskaupasta.
- Kirjaudu Google-tilillesi. Karttoja voi ladata myös kirjautumatta, mutta silloin ne poistuvat, kun kirjaudut tilillesi.
- Avaa Google Maps -sovellus.
- Valitse profiilikuvasi tai nimikirjaintesi alta Offline-kartat (Offline maps). (Kuva 1, kuva 2.)
- Paina Valitse oma karttasi (Select your own map). (Kuva 3)
- Etsi näytöllesi alue, jonka haluat ladata. (Kuva 4)
- Paina Lataa (Download).
- Offline-karttojen listanäkymässä voit halutessasi vaihtaa kartan nimeä kolmen päällekkäisen pisteen osoittamasta valikosta.
Jatkossa löydät ladatut karttasi samasta paikasta, sovelluksen valikkokohdasta Offline-kartat (Offline maps).
Googlen ohjeiden mukaan offline-karttojen pohjalta pitäisi saada ajo-ohjeet autolle, mutta ei kävely- tai pyöräreittejä eikä tietoja julkisesta liikenteestä. Ajo-ohjeissa ei näy vaihtoehtoisia reittejä.
Kartat päivittyvät oletuksena automaattisesti, kun puhelin on kytkeytyneenä WiFi-verkkoon. Päivityksen asetuksia voi muuttaa. Jos estät offline-karttojen päivittämisen, ne häviävät aikanaan kokonaan.